Lera – en affärsidé

Lera har använts i många tusen år och över hela världen. Det är inte svårt att lista ut att lera var omtyckt då och att det används än idag. Förr använde man lera och keramik för att förvara bland annat mat och vatten. Än idag används det huvudsakligen till samma sak fast i form av till exempel vackra serviser och tallrikar istället för kärl. Keramik finns det flera olika variationer på. Det finns till exempel ler- och stengods, men även porslin.

 

Omtyckt då och nu
För mer än 3 000 år sedan skapade man funktionella fat och krukor som man sedan kunde förvara sin mat i. Trots att vi lever i en väldigt annorlunda tid nu så är lera och keramik fortfarande mycket omtyckt. Det är faktiskt inte så konstigt, lera är ett väldigt mångsidigt material som man kan använda till mycket. Beroende på hur man formar den så kan leran bli allt från koppar och tekannor till krukor. För att få till olika stilar och utseenden på keramiken så använder man sig av glaseringstekniker och olika färger.Lera – en affärsidé 1

 

Krukmakeri har alltid varit en stor och lönsam bransch både för stora företag och mindre privata företag. För längesedan hade man inte samma typer av tjänster som vi har idag, exempelvis redovisningsföretag som kunde sköta bokföringen åt företagen. Idag finns det olika företag som exempelvis Fakturino som jämför factoring och på så sätt förenklar arbetet för de individuella företagen.

 

Porslinet – en väldigt populär keramik
Förutom ler- och stengods så finns det ytterligare en känd keramik, nämligen porslin. Porslinet kom till Europa med hjälp av Marco Polo, han hade funnit det på en av hans resor. Porslinet görs på ett lite annat sätt än övrig keramik då man nämligen har i ett ämne som heter kaolin. Man bränner även porslinet i en väldigt hög temperatur och detta gör att porslinet blir extremt kompakt. Porslinet glaseras sedan genom en hög bränningstemperatur.

 

Porslinet upptäcktes i Kina och det är därför det på engelska ofta kallas för just China. Man använder porslin till vackra serviser, prydnader, porslinsdockor och mycket mer. Ofta målas det med olika mönster. Förr var det även vanligt att pryda porslinsserviser med guld.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.