Krukmakeri – en gammal konst

Redan i antikens Grekland drejade man olika föremål, man bröt sin lera i närheten av sin fabrik och skapade sedan vackra skålar, vaser och flaskor. Trots att krukmakeri är en gammal konst som använts i många tusen år är det fortfarande mycket populärt att dreja och använda sig av keramik. Det är ett smart tillverkningssätt som användes redan i det gamla Egypten för mer än 3 000 år sedan.

 

Keramik och krukmakeri
Att använda sig av lera när man tillverkar krukor kallas för krukmakeri. Man behöver dock inte bara göra krukor för att vara kallad en krukmakare, krukmakare gör nämligen även fat och andra föremål. En krukmakare använder sig av en så kallad drejskiva. En drejskiva är ett bord med en snurrande platta. Man lägger sin lera på plattan och snurrar den sedan och på så sätt kan man forma sin lera. Dessa skivor har man funnit i det gamla Egypten och de har visat sig vara över 3 000 år gamla. Drejskivor finns med en manuell funktion då man trampar med foten så att plattan snurrar, men det finns även maskinstyrda drejskivor. Ett av de vanligaste sätten att göra krukor på är att forma lerkorvar och sedan överlappar korvarna med varandra.Krukmakeri – en gammal konst 1

 

Skapa vackra föremål
När föremålet väl är format av leran ska den torka och detta kan ta några dagar. Nästa steg i processen är att bränna leran. När man bränner lera så bildas det ett helt nytt material nämligen keramik. Det finns olika sorters keramik, lergods och stengods. När man bränner leran i 1 000 grader får man lergods, men om man istället ökar värmen till 1 250 grader så bildas det stengods. Efter att bränningen är färdig och har svalnat så kan man antingen lacka sitt föremål, det kallas för glasering, eller låta den ha sin mer matta yta. Många väljer såklart även att måla sina ler- och stengods i någon färg. När man glaserar sitt ler- eller stengods så innebär det i korta drag att man hettar upp föremålet till extrema temperaturer. Detta resulterar i att de små stenkornen som finns inuti leran liksom förglasas. Detta bildar då en glansig yta som så många uppskattar. I dagens samhälle är porslin, stengods och keramik en trend så passa på att ta del av den. Trenden är här för att stanna.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.