Kurs i krukmakeri

Kanske är du van att arbeta med lera? Eller så var enda gången du provade på att dreja en skål när du gick i högstadiet? Det är kanske inte alltför vanligt idag att syssla med skapandet av keramik. Kanske är det en av de kunskaper som behöver återupplivas igen? Det är många hantverk som verkar tyna bort mer och mer allt eftersom de äldre generationerna passerar och de nya träder in. Tack och lov så finns det människor som fortfarande utövar och lär ut konsten i drejning och krukmakeri. Så än finns det möjlighet att lära sig detta hantverk. För det är ju något speciellt med att kunna skapa något praktiskt med sina egna händer.

Ett antikt hantverk som används än idag

Clay_potteryDet är oerhört svårt att kunna fastställa när keramiken uppstod. Man har hittat olika fynd på keramik från upp till 8000 år före vår tideräkning. Detta var på platser som Afrika och Asien. Själva ordet “keramik” kommer från det grekiska ordet “keramos”, vilket helt enkelt betyder “krukmakarlera”. Den teknik som används för att formge lera till runda föremål så som skålar, vaser, muggar, tallrikar och krukor kallas för “drejning”. När man drejar så använder man helt enkelt en lerklump som man har placerat på en så kallad drejskiva. Denna skiva roterar, och du formger leran genom att trycka med dina fingrar och händer. Runt sekelskiftet i Skåne så var Sjöbo en av länets viktigaste krukmakarorter. Här fanns Elfstrands Krukmakeri, och som idag är ett arbetslivsmuseum. Krukmakeriet är så gott som intakt, vilket ger oss möjlighet att uppleva ” praktisk konst på elfstrands” från en tid då krukmakeri hade en större betydelse än idag. Kanske har detta museum väckt intresse hos en del besökare genom åren?

Konsten att skapa keramik

Krukmakeri må vara ett antikt hantverk, men vi har än idag möjlighet att lära oss att skapa med lera. Vare sig det är praktiska föremål, som du planerar att använda i din vardag, eller keramikkonst, så är det något speciellt med att kunna skapa något med dina egna händer. I och med att det är ett antikt hantverk så är utövandet av krukmakeri som att knyta an till våra förfäder och alla de krukmakare som utförde detta långt före oss. Idag finns det en hel del olika keramik- och krukmakarkurser runtom i Sverige. Det är vanligast att hitta kurser på folkhögkolor. Olika folkhögskolor erbjuder olika kurser, så det finns verkligen valmöjligheter beroende på var ditt intresse ligger. Genom att gå en kurs så har du inte bara möjlighet att lära dig detta hantverk. Du får även möjlighet att träffa andra människor som har samma intresse som du, och kan knyta an till andra via detta konsthantverk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.