Kända keramiker

Att skapa sig ett namn inom keramik och konsthantverk är inte det lättaste och det har genom tiderna funnits många skickliga keramiker som vi inte vet namnet på idag. Tänk på alla fynd i keramik som har gjorts vid utgrävningar i både Egypten och Grekland. Några namn har dock etsat sig fast i historian och här ska ni få bekanta er med några, både idag levande konstnärer och formgivare inom keramik men också några vars namn lever vidare genom deras bevarade objekt som ibland kan ses på museer och utställningar.

Världens mest kände

Att idag överleva ekonomiskt som konstnär är mycket svårt. keramikern Elina Sorainen fick konststipendium och hon har även tidigare fått olika utmärkelser. Detta tyder på flit och målmedvetenhet, vilket är mycket viktigt om man vill fungera som självständig keramiker. Att få tilldelat ett stipendium kan ge konstnärer som ännu inte lyckats försörja sig på konsten en frihet att koncentrera sig på sin kreativitet. Lisa Larsson har nog de flesta hört talas om. Hon är känd för sina populära serier av figurer som Larssons ungar och ABC-kvinnor. Hennes serie adventsungar med tärna, tomte, lucia och stjärngosse som började tillverka 1979 produceras än idag.

Några kända namn

Den japanske keramikern Hamada Shöji räknas till världens mest kände. Han levde 1894-1978 och 1955 fick han den japanska hederstiteln ”levande nationalskatt”. Han räknas som folkkonströrelsens pionjär och vissa av hans verk finns på Östasiatiska museet och en del köptes av NK på 1950-talet. Mia E Göransson är en keramiker som tillverkar spännande, abstrakta naturföremål. Hennes alster lämnar ingen oberörd. Antingen älskar man dem eller också vill man helst inte titta åt dem. Hennes ateljé finner man i Gustavsberg. Stefan Andersson är en ung keramiker som har varit med på många utställningar. Han ser utmaningar i bruksföremål och hans drejade och vedeldade föremål har redan väckt intresse utomlands.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.