Lera är ett mycket intressant material som går att göra mycket med. I många tusen år har man skapat både krukor och fat med hjälp av lera. Det finns olika tillverkningssätt när det gäller keramik och ler- och stengods och dessa ska vi gå in på lite djupare.
Hur man drejar
En av de allra vanligaste metoderna för att skapa föremål i lera är att dreja. När man drejar behöver man en så kallad drejskiva, det är ett bord med en roterande platta på. Ofta så sköter man roteringen av plattan med hjälp av foten. Man pumpar liksom på en pedal och då snurrar plattan. Om man är högerhänt så brukar drejplattan snurra motsols, man får då lättare att stadga upp leran med hjälp av sin högerhand.
Man lägger upp en lagom mängd lera, centrerat på den snurrande plattan. När man sedan pumpar igång plattan och den snurrar så kan man börja forma leran. Oftast så gör man en ihålning och börjar sedan dra upp väggar. Det är den enklaste formen att börja med, en cylinder. Det är viktigt att man under drejningen har ett jämt tryck både på in- och utsidan av sitt lerkärl. Om man inte trycker lika hårt så riskerar föremålet att bli ojämnt. Det finns flera keramik- och drejningskurser för den som är intresserad.
Olika former
De vanligaste formerna man skapar när man drejar är runda och mjuka. Detta är på grund av att man arbetar med en snurrande platta, men det går faktiskt att göra kantiga former också. Det gör man genom att stanna plattan. När leran står still kan man börja trycka ut och dra i leran så att den blir fyrkantig eller får en annan form än rund. Det kan ibland vara svårt att lyckas göra större ting, såsom stora krukor eller andra stora kärl. Det enklaste brukar vara att tillverka sin kruka i flera delar. Leran går nämligen sönder lätt när den är i sitt blöta och mjuka tillstånd. Man kan exempelvis dreja den nedre delen till krukan först och sedan göra en till del som man sedan limmar fast med hjälp av slicker, vilket är en blandning av lera och vatten.