Olika sorters lera

Alla kan skapa i lera! Ta en klump mjuk lera och känn efter hur den känns mot dina händer. Släpp loss fantasin och låt kreativiteten du har inom dig få utlopp när du formar leran till ett unikt föremål. Med vilken lera ska man börja? Cernitlera fungerar bra för dig som håller till hemma med din hobby och om du vill göra mindre alster med små detaljer. Du härdar föremålet i vanlig ugn eller i kokande vatten, då får leran en hård porslinsliknande yta. Det finns ett mycket stort urval av färger och bara fantasin sätter gränser för vad du kan åstadkomma.

Hobby eller yrke

Har du en dröm att göra din hobby till ditt yrke? Innan du köper in all utrustning som behövs är det bra att prova på drejning och andra tekniker vid ett krukmakeri. Ett nytt krukmakerihar öppnat i Karlskoga och där liksom vid många andra kan man få prova på eller gå kurser. Där har man tillgång till brännugnar och det som behövs för att glasera keramik. Det är stor skillnad på att arbeta med professionella verktyg och utrustning jämfört med att sitta med en lerklump hemma. Dessutom används andra typer av leror när föremålen ska brännas jämfört de lufttorkande som man kan använda i hemmet för hobbybruk.

Känn efter vilken lera som passar dig

Vilken lera ska jag köpa? När det gäller lera som ska brännas får man känna efter vilken man tycker är skönast att jobba med. Till lergods och stengods kan man använda samma lera, det är bränningstemperaturen som gör skillnaden. En del leror passar dock bättre till lergods eftersom de inte ska brännas i så hög temperatur som stengodsföremål. Många tycker att porslinsleran – som är dubbelt så dyr som de andra lerorna – är svårare att jobba med. Dessutom spricker den ganska lätt när den torkar. Däremot får ett föremål i porslinslera en fin transparens och färgerna i glasyren blir klarare. Till föremål i tekniken raku väljer man vilken lera man vill, även här är det bränningstekniken som skiljer.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.